kule w urnie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
beawro3
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 15 sty 2010, o 09:15
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Cżęstochowa

kule w urnie

Post autor: beawro3 »

W urnie jest 6 kul białych, 3 czarne, 4 niebieskie. Ile można wylosować z nich zbiorów o czterech kulach?

Zrobiłam to zadanie ,ale nie jestem pewna cz jest to kombinacja czy kombinacja z powtórzeniami.
k=4 n=13

kombinacja z powtórzeniami

C = (13+4-1)!/(4!*(13-1)!)=16!/(4!*12!)==20922789888000/(24*479001600)=20922789888000/11496038400=1820

kombinacja bez powtórzeń

C= 13!/(4!*(13-4)!)=13!/(4!*9!)==6227020800/(24*362880)=6227020800/8709120=715

Czy dobrze zabrałam się za to zadanie ,proszę o odpowiedz
ODPOWIEDZ