Taniec, studniówka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
sowa89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 19:01
Płeć: Kobieta

Taniec, studniówka

Post autor: sowa89 »

Na studniówce spotyka się 5 chłopaków i 8 dziewczyn. Kazdy chlopak z kazdą dziewczyną ma zatańczyć 2 różne tańce. Ile razy orkiestra musi grać, jeżeli jednocześnie tańczą 4 pary?

Pomocy
sidorio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 84
Rejestracja: 27 paź 2009, o 16:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 12 razy

Taniec, studniówka

Post autor: sidorio »

ilość wszystkich tańców= 5x8x2= 80
80/4=20

Orkiestra musi zagrać 20 razy
ODPOWIEDZ