Pomóżcie mi próbuje zrobić te zadania od 4 godzin i nic a jutro mam z nich egzamin (
zad.1
Ile można wykonać różnych trójkolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji pięć kolorów papieru?
zad.2
Ile różnych liczb trzy cyfrowych parzystych o nie powtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8,9?
zad.3
Ile liczb większych od 300 000 i mniejszych od 600 000 można utworzyć z cyfr {2,3,4,5,6,7}tak aby żadna z cyfr w liczbie nie powtarzała się?
zad.4
Na ile sposobów można wybrać 5-osobową delegację z klasy liczącej 23 uczniów, jeśli w klasie jest 10 dziewcząt i 13 chłopców i w skład delegacji:
a)wejdzie 3 chłopców
b)wejdą co najmniej 4 dziewczynki?
zad.5
W tali 52 kart losujemy 13 kart. Na ile sposobów możemy otrzymać:
a)dwa asy
b)damę, 2 króle i asa kier
c)karty tego samego koloru?
zad.6
Do windy zatrzymującej się na 8 piętrach wsiadły 4 osoby. Na ile sposobów osoby te mogą wsiąść na różnych piętrach?
zad.7
Ile różnych liczb pięciocyfrowych można utworzyć z cyfr {0,1,2,3,4}takich,aby różne cyfry w liczbie nie powtarzały się i aby na miejscu dziesiątek stała cyfra 4?
zad.8
W pudełku znajduje się 15 żarówek w tym 4 przepalone. Losujemy bez zwracania 6 żarówek. Na ile sposobów można wylosować:
a)dwie żarówki przepalone
b)co najmniej dwie żarówki przepalone?
zad.9
Grupa 15-osobowa wsiada do autobusu. Składa się z 10 panów i 5 pań. Ile jest różnych możliwości zdarzenia tak aby:
a)panie wysiadły pierwsze
b)wysiadanie odbywało się w dowolny sposób.
zad.10
Na ile sposobów można ustawić na półce 35 książek spośród, których 20 jest najmniejszego formatu, a 15 większego, tak aby mniejsze książki nie były przemieszane z większymi?
Błagam o pomoc....
chce zaliczyć ale potrzebuje pomocy ;((
kombinatorka, bez i z powtórzeniami!
kombinatorka, bez i z powtórzeniami!
Zad. Ile można wykonać różnych trójkolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji pięć kolorów papieru?
\(\displaystyle{ 5m|4m|3m}\)
\(\displaystyle{ 5*4*3=60}\)
Odp. Można wykonać 60 różnych trójkolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji pięć kolorów papieru.
Zad. Ile różnych liczb trzycyfrowych parzystych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9?
\(\displaystyle{ 8m|7m|8}\)
\(\displaystyle{ 8m|7m|6}\)
\(\displaystyle{ 8m|7m|4}\)
\(\displaystyle{ 8m|7m|2}\)
\(\displaystyle{ 8*7*4=224}\)
Odp. Z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 można utworzyć 224 różne liczby trzycyfrowe parzyste o niepowtarzających się cyfrach.
Zad. Ile liczb większych od 300 000 i mniejszych od 600 000 można utworzyć z cyfr 2, 3, 4, 5, 6, 7 tak aby żadna z cyfr w liczbie nie powtarzała się?
\(\displaystyle{ 3|5m|4m|3m|2m|1m}\)
\(\displaystyle{ 4|5m|4m|3m|2m|1m}\)
\(\displaystyle{ 5|5m|4m|3m|2m|1m}\)
\(\displaystyle{ 5*4*3*2*1*3=360}\)
Odp. Z cyfr 2, 3, 4, 5, 6, 7 można utworzyć 360 liczb większych od 300 000 i mniejszych od 600 000, tak aby żadna z cyfr w liczbie nie powtarzała się.
\(\displaystyle{ 5m|4m|3m}\)
\(\displaystyle{ 5*4*3=60}\)
Odp. Można wykonać 60 różnych trójkolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji pięć kolorów papieru.
Zad. Ile różnych liczb trzycyfrowych parzystych o niepowtarzających się cyfrach można utworzyć z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9?
\(\displaystyle{ 8m|7m|8}\)
\(\displaystyle{ 8m|7m|6}\)
\(\displaystyle{ 8m|7m|4}\)
\(\displaystyle{ 8m|7m|2}\)
\(\displaystyle{ 8*7*4=224}\)
Odp. Z cyfr 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9 można utworzyć 224 różne liczby trzycyfrowe parzyste o niepowtarzających się cyfrach.
Zad. Ile liczb większych od 300 000 i mniejszych od 600 000 można utworzyć z cyfr 2, 3, 4, 5, 6, 7 tak aby żadna z cyfr w liczbie nie powtarzała się?
\(\displaystyle{ 3|5m|4m|3m|2m|1m}\)
\(\displaystyle{ 4|5m|4m|3m|2m|1m}\)
\(\displaystyle{ 5|5m|4m|3m|2m|1m}\)
\(\displaystyle{ 5*4*3*2*1*3=360}\)
Odp. Z cyfr 2, 3, 4, 5, 6, 7 można utworzyć 360 liczb większych od 300 000 i mniejszych od 600 000, tak aby żadna z cyfr w liczbie nie powtarzała się.
kombinatorka, bez i z powtórzeniami!
Zad. Ile można wykonać różnych trójkolorowych chorągiewek w podłużne pasy mając do dyspozycji pięć kolorów papieru?
chyba nie bedzie 5*4*3, chorągiewki mają być inne a nie kolory.
chyba nie bedzie 5*4*3, chorągiewki mają być inne a nie kolory.