Zad.1
W pojemniku są 3 kule białe i 5 kul czerwonych losujemy kolejno dwa razy po jednej kuli (bez zwracania) oblicz:
a) że otrzymamy 2 kule białe
b) że otrzymamy kule tego samego koloru
c) za drugim razem otrzymamy kulę białą
Zad.2
W pudełku znajduje się 5 patyczków długości: 3cm, 4cm, 5cm, 6cm, 7cm. Wyciągamy jednocześnie trzy. Ile da się ułożyć trójkątów z tych patyczków?
Trudne zadania z kombinatoryki
-
- Użytkownik
- Posty: 656
- Rejestracja: 11 gru 2009, o 16:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: aaa
- Pomógł: 119 razy
Trudne zadania z kombinatoryki
zad.2 \(\displaystyle{ {5 \choose 3} =10}\) możliwości(wypisz je i zobacz, które odpadną, po uwzględnieniu nierówności trójkąta)
zad.1 Jeśli chodzi o prawdopodobienstwo to:
\(\displaystyle{ a) \ P= \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7}\\
b) \ P= BB+CzCz= \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} + \frac{5}{8} \cdot \frac{4}{7}\\
c) \ P= BB+CzB= \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} + \frac{5}{8} \cdot \frac{3}{7}}\)
zad.1 Jeśli chodzi o prawdopodobienstwo to:
\(\displaystyle{ a) \ P= \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7}\\
b) \ P= BB+CzCz= \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} + \frac{5}{8} \cdot \frac{4}{7}\\
c) \ P= BB+CzB= \frac{3}{8} \cdot \frac{2}{7} + \frac{5}{8} \cdot \frac{3}{7}}\)