ile jest mozliwych wynikow

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

ile jest mozliwych wynikow

Post autor: Kila »

W biegu finalowym wystartowalo 8 zawodnikow.Ile jest mozliwych wynikow zajecia miejsc medalowych przez zawodnikow
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

ile jest mozliwych wynikow

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ n=8}\)
\(\displaystyle{ k=3}\)
Kolejność zawodników jest istotna, zawodnicy nie mogą się powtarzać - wariacja bez powtórzeń.
\(\displaystyle{ V ^{3} _{8}}\)
Kila
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 127
Rejestracja: 19 kwie 2009, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

ile jest mozliwych wynikow

Post autor: Kila »

Powinno wyjsc 336
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

ile jest mozliwych wynikow

Post autor: Lbubsazob »

I tyle wychodzi
\(\displaystyle{ V ^{3} _{8}= \frac{8!}{(8-5)!}= \frac{8!}{5!}=6*7*8=336}\)
mathiu11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 382
Rejestracja: 5 sty 2010, o 18:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 50 razy

ile jest mozliwych wynikow

Post autor: mathiu11 »

Możesz także to rozpisać, że pierwsze miejsce może zdobyć 8 zawodników, a drugie już tylko 7 (bo ktoś zdobył pierwsze), tak samo trzecie, czyli 6 zawodników.
I teraz mnożysz: \(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 6 = 336}\)
ODPOWIEDZ