liczby naturalnie nie podzielne przez żadną z liczb..

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
kamzeso
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 31 maja 2009, o 13:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 27 razy

liczby naturalnie nie podzielne przez żadną z liczb..

Post autor: kamzeso »

Witam mam takie zadanie:

Oblicz, ile jest liczb naturalnych między 1 i 500, które nie są podzielne przez żadną z liczb: 2,3, i 5.

i robię to tak:
z zasady włączeń i wyłączeń:
\(\displaystyle{ |A _{2} \cup A _{3} \cup A _{5} | = |A _{2}| + |A _{3}| + |A _{5} | - |A _{6} | - |A _{10}| - |A _{15}| + |A _{30}| = 366}\)
obliczam to, a później od 500 - 366 = 134 <- które jest wynikiem zadania

czy mogę tak rozwiązać to zadanie??

z góry dziękuję za odpowiedź
ODPOWIEDZ