prosz o jakies konkretne wzory do rozwiazania nastepujacego zadania:
zakład Z1 dostarcza do hurtowni 4 razy wiecej żarówek niż zakład Z2,natomiast zakład Z3 dostarcza 5 razywiecej niż zakład Z2. załad Z1 produkuje 2%żarówek wADLIWYCH, zakład Z2 produkuje 5% wadliwych, NATOMIAST ZAKŁAD z3 PRODUKUJE 4% wadliwychżarówek.oblicz prawdopodobieństwo zakupu wadliwej zarowki w hurtowni
wadliwe zarówki
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 14 gru 2008, o 13:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdańsk
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
wadliwe zarówki
Skorzystaj ze wzoru na prawdopodobieństwo całkowite.
Wskazówka:
Proporcje ilości żarówek dostarczanych przez zakłady Z1, Z2 i Z3 wynoszą jak 4:1:5, czyli prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana żarówka pochodzi z danego zakładu wynosi:
\(\displaystyle{ P(Z _{1})= \frac{4}{10} \\ \\
P(Z _{2})=\frac{1}{10} \\ \\
P(Z _{3})=\frac{5}{10}}\)
Wskazówka:
Proporcje ilości żarówek dostarczanych przez zakłady Z1, Z2 i Z3 wynoszą jak 4:1:5, czyli prawdopodobieństwo tego, że losowo wybrana żarówka pochodzi z danego zakładu wynosi:
\(\displaystyle{ P(Z _{1})= \frac{4}{10} \\ \\
P(Z _{2})=\frac{1}{10} \\ \\
P(Z _{3})=\frac{5}{10}}\)