Czy dana relacja jest relacją równoważności?
\(\displaystyle{ X=R\\ \forall x\in X \ x\rho y\iff x+y >0 \vee x=y}\)
Czy podczas sprawdzania zwrotności, symetryczności oraz przechodności moge posluzyc sie dowolnym "warunkiem", czyli np. tym x+y>0, a gdy mi powiedzmy nie pasuje to tym drugim - x=y ?
Relacja równoważności
-
- Użytkownik
- Posty: 19
- Rejestracja: 18 wrz 2007, o 22:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z siecie
- Podziękował: 1 raz
Relacja równoważności
czy aby na pewno nie jest? tam jest znak lub wiec albo jeden prawdziwy albo drugi. wiec jak mam x=x wiec to zawsze jest true. tak mi sie wydaje.