Witam. Mam takie równianie rekurencyjne:
\(\displaystyle{ \begin{cases} a _{0} = -2 \\ a _{1} =1 \\ a _{n+2} - 2a _{n+1} + a _{n} = 0 \end{cases}}\)
i teraz rozwiązuję to tak:
równanie charakterystyczne:
\(\displaystyle{ x ^{2} -2x +1 =0 \Rightarrow (x-1) ^{2} =0}\)
czyli:
\(\displaystyle{ a _{n} = A \cdot (1) ^{n} + B \cdot (1) ^{n}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} A + B = -2 \\ A + B = 1 \end{cases}}\)
i wychodzi mi że nie ma takich A i B, czyli nie ma rozwiązań.
Czy dobrze to robię czy jest gdzieś błąd??
z góry dziękuję za odpowiedź
równanie rekurencyjne - sprawdzenie
-
- Użytkownik
- Posty: 5356
- Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gliwice
- Pomógł: 1381 razy
równanie rekurencyjne - sprawdzenie
Ponieważ pierwiastek jest podwójny, to ciąg ma postać
\(\displaystyle{ a _{n} = A \cdot (1) ^{n} + Bn \cdot (1) ^{n}=A+Bn}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ a _{n} = A \cdot (1) ^{n} + Bn \cdot (1) ^{n}=A+Bn}\)
Pozdrawiam.