Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6} losujemy bez zwracania 2 razy po jednej cyfrze.Liczb dwucyfrowych , których cyframi dziesiątek oraz jedności są kolejno wylosowane liczby , jest:
a 36
b) 30
c) 12
d) 11
Możecie pokazac rozwiązanie ? Jak to rozwiązac ?
a 36
b) 30
c) 12
d) 11
Możecie pokazac rozwiązanie ? Jak to rozwiązac ?
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
Najpierw wybieramy jedną z 6 cyfr, czyli \(\displaystyle{ {6 \choose 1}}\), a potem jedną z 5 pozostałych \(\displaystyle{ {5 \choose 1}}\)
Więc:
\(\displaystyle{ {6 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} = 30}\)
Więc:
\(\displaystyle{ {6 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} = 30}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
Prawie tak samo, tylko trzeba zauważyć, że na pierwszym miejscu nie może być \(\displaystyle{ 0}\), bo wtedy nie będzie to liczba dwucyfrowa. Dlatego:
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} = 25}\)
\(\displaystyle{ {5 \choose 1} \cdot {5 \choose 1} = 25}\)
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
ajj przepraszam ... tu jest inna sytuacja...
losujemy ZE ZWRACANIEM 2 razy po jedne cyfrze... ( poprzednie zadanie bylo BEZ zwracania )
Mozesz pomoc :p
losujemy ZE ZWRACANIEM 2 razy po jedne cyfrze... ( poprzednie zadanie bylo BEZ zwracania )
Mozesz pomoc :p
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
Najpierw jest 5 , bo na pierwszym miejscu nie moze byc 0 ?
a potem 6, bo 0 moze wystapic ? tak ?
a potem 6, bo 0 moze wystapic ? tak ?
Z zbioru cyfr {1,2,3,4,5,6}
dziękuje.
A mozesz mi jeszcze to rozwiazac... : 167062.html , bede bardzo wdzieczna
A mozesz mi jeszcze to rozwiazac... : 167062.html , bede bardzo wdzieczna