zbior piecioelementowy

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
sylwia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy

zbior piecioelementowy

Post autor: sylwia11 »

Ile jest trzyelementowych podzbiorow zbioru piecioelementowego?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

zbior piecioelementowy

Post autor: Crizz »

\(\displaystyle{ {5 \choose 3}=frac{5!}{3! \cdot 2!}=\frac{120}{12}=10}\)
ODPOWIEDZ