Kombinacje zbioru

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
sylwia11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 26 kwie 2009, o 12:35
Płeć: Kobieta
Podziękował: 23 razy

Kombinacje zbioru

Post autor: sylwia11 »

Ile jest czteroelementowych kombinacji zbioru dziesięcioelementowego?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Kombinacje zbioru

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ C_{10}^{4}={10\choose 4}=\frac{10!}{4!(10-4)!}=\frac{10!}{4!\cdot6!}=\frac{6!\cdot7\cdot8\cdot9\cdot10}{4!\cdot6!}=\frac{7\cdot8\cdot9\cdot10}{1\cdot2\cdot3\cdot4}=210}\)
ODPOWIEDZ