W spotkaniu piłkarskiej rundy wiosennej, liczącej 16 zespołów, gra każdy z każdym, Każdy mecz sędziuje trzech arbitrów. Oblicz koszt sędziowania spotkań w rundzie, jeżeli każdy z arbitrów otrzymuje 100zł za jeden mecz,
Proszę o rozwiązanie . Z góry dziękuje.
W spotkaniu piłkarskiej rundy wiosennej
-
- Użytkownik
- Posty: 104
- Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 16 razy
W spotkaniu piłkarskiej rundy wiosennej
\(\displaystyle{ \frac{16 \cdot (16-1)}{2}=120}\)
zatem liczba wszystkich spotkań w rundzie to 120.
Koszt sędziowania:
\(\displaystyle{ 120 \cdot 100 \cdot 3=36000}\)zł
zatem liczba wszystkich spotkań w rundzie to 120.
Koszt sędziowania:
\(\displaystyle{ 120 \cdot 100 \cdot 3=36000}\)zł
-
- Użytkownik
- Posty: 50
- Rejestracja: 22 mar 2010, o 19:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Rybnik
- Podziękował: 15 razy
W spotkaniu piłkarskiej rundy wiosennej
Cześć, mam te samo zadanie - dlaczego -1 i dlaczego dzielone przez 2?-- 9 cze 2013, o 00:30 --??