W turnieju szachowym rozegrano 66 partii. Ilu było graczy, jeżeli każdy szachista grał z każdym jeden raz.
Proszę o rozwiązanie . Z góry dziękuje.
W turnieju szachowym rozegrano
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
W turnieju szachowym rozegrano
\(\displaystyle{ C^2_n= {n \choose 2} = 66}\)
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}=66}\)
wymnóż, policz deltę i pierwiastki, odrzuć rozwiązanie ujemne, napisz odpowiedź
\(\displaystyle{ \frac{n(n-1)}{2}=66}\)
wymnóż, policz deltę i pierwiastki, odrzuć rozwiązanie ujemne, napisz odpowiedź
W turnieju szachowym rozegrano
tylko że ta delta mi coś nie chce wyjsc... w ogole. bo wychodzi mi jakiś pierwiastek i jeszcze po przecinku sa liczby :/
Wynik ma wyjsc 12. Pomozcie mi to rozwiazac... zalezy mi bo jutro ma spr..
Wynik ma wyjsc 12. Pomozcie mi to rozwiazac... zalezy mi bo jutro ma spr..
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
W turnieju szachowym rozegrano
\(\displaystyle{ \frac{n^2-n}{2} = 66\\
\\
n^2-n = 132\\
n^2-n-132=0\\
\\
\Delta = 1-1 \cdot 4 \cdot (-132) = 529\\
\\
n_1 = \frac{1-\sqrt{\Delta}}{2} = \frac{1-23}{2} = -11}\)
sprzeczność
\(\displaystyle{ n_2 = \frac{1+\sqrt{\Delta}}{2} = \frac{1+23}{2} = 12}\)
dobre rozwiązanie
Odp: n=12
\\
n^2-n = 132\\
n^2-n-132=0\\
\\
\Delta = 1-1 \cdot 4 \cdot (-132) = 529\\
\\
n_1 = \frac{1-\sqrt{\Delta}}{2} = \frac{1-23}{2} = -11}\)
sprzeczność
\(\displaystyle{ n_2 = \frac{1+\sqrt{\Delta}}{2} = \frac{1+23}{2} = 12}\)
dobre rozwiązanie
Odp: n=12
- Persephone
- Użytkownik
- Posty: 114
- Rejestracja: 13 sie 2009, o 18:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kielce
- Podziękował: 76 razy
- Pomógł: 1 raz
W turnieju szachowym rozegrano
A dlaczego jest w mianowniku 2?-- 15 lut 2010, o 12:02 --Aaaah już wiem (bo w każdej partii brało udział dwóch zawodników)