Na ile sposobów można posadzić 8 osób
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Na ile sposobów można posadzić 8 osób
Na ile sposobów można posadzić 8 osób przy okrągłym stole? Dwa sposoby uważamy za różne, jeżeli przynajmniej jedna z osób ma innego sąsiada po lewej lub prawej stronie.
-
- Użytkownik
- Posty: 569
- Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BK
- Podziękował: 73 razy
- Pomógł: 40 razy
Na ile sposobów można posadzić 8 osób
Jedna osoba wybiera sobie miejsce (nieistotne ktore, bo nie są numerowane), a pozostałe 7 permutują na \(\displaystyle{ 7!}\) sposobów.
-
- Użytkownik
- Posty: 4672
- Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 124 razy
- Pomógł: 978 razy
Na ile sposobów można posadzić 8 osób
Ale tą jedną osobę można posadzić na 8 sposobów, więc to chyba 8*7! =8!
Nie jestem pewna, bo w odpowiedziach jest 7!, ale wydaje mi się, że powinno być 8! ...
Nie jestem pewna, bo w odpowiedziach jest 7!, ale wydaje mi się, że powinno być 8! ...
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
Na ile sposobów można posadzić 8 osób
to nie ma znaczenia gdzie usiadzie pierwsza osoba, skoro te miejsca sa nierozróżnialne, więc źle ci się wydaje.
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Na ile sposobów można posadzić 8 osób
Podejdź do tego w ten sposób:
Normalnie byłoby n!, ale ponieważ stół jest okrągły permutacje:
\(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,...,a_{n-1},a_n\\
a_2,a_3,a_4,...,a_n,a_1\\
a_3,a_4,a_5,...,a_1,a_2\\
...\\
a_n,a_1,a_2,...,a_{n-2},a_{n-1}\\}\)
są traktowane równoważnie. Wszystkie permutacje można podzielić na takie n-tki, czyli widać że jest o tyle rozwiązań za dużo. Dlatego mamy \(\displaystyle{ \frac{n!}{n} = (n-1)!}\)
Normalnie byłoby n!, ale ponieważ stół jest okrągły permutacje:
\(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,...,a_{n-1},a_n\\
a_2,a_3,a_4,...,a_n,a_1\\
a_3,a_4,a_5,...,a_1,a_2\\
...\\
a_n,a_1,a_2,...,a_{n-2},a_{n-1}\\}\)
są traktowane równoważnie. Wszystkie permutacje można podzielić na takie n-tki, czyli widać że jest o tyle rozwiązań za dużo. Dlatego mamy \(\displaystyle{ \frac{n!}{n} = (n-1)!}\)