Na jednej prostej zaznaczono 3 punkty, a na drugiej 4 punkty (patrz rysunek). Ile jest
wszystkich trójkątów, których wierzchołkami są trzy spośród zaznaczonych punktów ?
Ile może powstać trójkątów...
-
- Użytkownik
- Posty: 480
- Rejestracja: 26 gru 2009, o 15:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 138 razy
Ile może powstać trójkątów...
Wybieramy z pierwszej prostej jeden punkt i z drugiej dwa, albo odwrotnie.
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} + {3 \choose 2} \cdot {4 \choose 1} =30}\)
Odpowiedź:
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} + {3 \choose 2} \cdot {4 \choose 1} =30}\)