ciąg fibobacciego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
natkoza
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2278
Rejestracja: 11 kwie 2007, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 602 razy

ciąg fibobacciego

Post autor: natkoza »

czy jest jakiś "sprytny" sposób na policzenie ile razy wywołane zostanie \(\displaystyle{ Fib(20)}\) przy liczeniu 40 liczby Fibonacciego rekurencyjnie?

liczenie "na piechotę" to dosyć karkołomne
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10225
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 40 razy
Pomógł: 2362 razy

ciąg fibobacciego

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ Lfib(n)=1+Lfib(n-1)+Lfib(n-2)}\), więc raczej ciężko
\(\displaystyle{ Lfib(n)}\) to liczba wywołań potrzebnych do obliczenia \(\displaystyle{ Fib(n)}\) oraz
\(\displaystyle{ Lfib(1)=Lfib(2)=1}\)
ODPOWIEDZ