Na jednej prostej zaznaczono 3 punkty, a na drugiej 4 punkty. Ile jest
wszystkich trójkątów, których wierzchołkami są trzy spośród zaznaczonych punktów ?
Ile może powstać trójkątów...
-
- Użytkownik
- Posty: 293
- Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Białystok
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 85 razy
Ile może powstać trójkątów...
Zawsze musisz wybrać jeden punkt z jednej prostej, a dwa pozostałe z drugiej.
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} + {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 2}}\)
\(\displaystyle{ {3 \choose 1} \cdot {4 \choose 2} + {4 \choose 1} \cdot {3 \choose 2}}\)