pierścien modulo m

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
arturrud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 lut 2009, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

pierścien modulo m

Post autor: arturrud »

W pierścieniu \(\displaystyle{ Z_{15},+_{15},\cdot_{15}}\) znależć wszystkie pary elementów (a,b) spełniających równość \(\displaystyle{ (a+_{15}b)^{2}=a^{2}+_{15}b^{2}}\).

prosiłbym o rozwiązanie takiego zadanka
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

pierścien modulo m

Post autor: BettyBoo »

Czyli trzeba znaleźć takie pary a,b, żeby \(\displaystyle{ 2ab\equiv_{15} 0\ \Leftrightarrow \ ab\equiv_{15}0}\).

Czyli wypisać wszystkie pary dzielników zera.

Pozdrawiam.
arturrud
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 15 lut 2009, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 9 razy

pierścien modulo m

Post autor: arturrud »

BettyBoo, czyli jeśli można to jakie konkretnie to będa liczby?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

pierścien modulo m

Post autor: BettyBoo »

Jak wyglądają dzielniki zera w \(\displaystyle{ \mathbb{Z}_{15}}\) to wiesz chyba? Więc można wszystkie rozwiązania zapisać np tak:

\(\displaystyle{ a=0,\ b\in\mathbb{Z}_{15}\quad \vee\quad a=3k,\ b=5j,\ k\in \{1,2,3,4\},\ j\in\{1,2\}}\)

\(\displaystyle{ \vee \quad b=0,\ a\in\mathbb{Z}_{15}\quad \vee\quad b=3k,\ a=5j,\ k\in \{1,2,3,4\},\ j\in\{1,2\}}\)

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ