Równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mazi_piotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 gru 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek Zdrój
Podziękował: 3 razy

Równanie rekurencyjne

Post autor: mazi_piotrek »

Rozwiąż równanie:

\(\displaystyle{ x_{n+2} = x_{n+1} + x_{n} + 1}\)
\(\displaystyle{ x_{0} = 0, x_{1} = 1}\)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Równanie rekurencyjne

Post autor: Dumel »

\(\displaystyle{ x_n=a_n-1}\) i zwykłe równanie charakterystyczne
mazi_piotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 gru 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek Zdrój
Podziękował: 3 razy

Równanie rekurencyjne

Post autor: mazi_piotrek »

Możesz napisać coś więcej?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

Równanie rekurencyjne

Post autor: Zordon »

podstaw \(\displaystyle{ x_n=a_n-1}\) wtedy \(\displaystyle{ a_n}\) jest zadany przez rekurencję liniową, którą można rozwiązać przez standardową metodę równania charakterystycznego. Drugi sposób jest taki, żeby to liczyć z funkcji tworzących czy tam anihilatorów, ale nie polecam.
abc666

Równanie rekurencyjne

Post autor: abc666 »

Można też rozwiązać rekurencje jednorodną
\(\displaystyle{ x_{n+2} = x_{n+1} + x_{n}}\)
a do rozwiązania dodać stałą (wielomian stopnia 0).
ODPOWIEDZ