Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Atais
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Post autor: Atais »

Witam,
mam problem ze (zdaje się) bardzo prostymi przykładami, ale po prostu nie potrafię znaleźć punktu zaczepienia w tych przykładach. Chyba mam jakieś błędy w notatkach, trudno mi w zasadzie powiedzieć, ale do sedna:


\(\displaystyle{ a_{0}=0

a_{n}= -3a_{n-1} - 5*2 ^{n-1}}\)



Zapiszę poniżej, czego próbowałem, gdyż nie chodzi mi tyle o wynik, co o sposób rozwiązania bym poradził sobie z dalszymi przykładami.
Ukryta treść:    
No i nie wiem co zrobić.
Dzięki z góry za odpowiedź

Aha, tak 4fun pierwsze 10 wyrazów ciągu:
0
-5
5
-35
65
-275
665
-2315
6305
-20195
58025

żeby łatwiej się sprawdzało.

-- 27 gru 2009, o 12:27 --

nikt ?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Post autor: Dumel »

to że masz jakieś nie wiadomo czy prawdziwe wzory niewiele daje. masz tu metode rozwiązania, mysle ze to bardziej Ci pomoże:

\(\displaystyle{ a_n=qa_{n-1}+dp^n}\)
niech \(\displaystyle{ a_n=p^nb_n}\). wtedy:
\(\displaystyle{ b_n= \frac{q}{p} b_{n-1}+d}\)
spróbujmy dobrać taką stałą A, aby po podstawieniu \(\displaystyle{ b_n=c_n+A}\) to d po prawej stronie nam zniknęło:
\(\displaystyle{ A=\frac{q}{p}A+d}\)
\(\displaystyle{ A(1-\frac{q}{p})=d}\)
przypadek p=q jest łatwy do oddzielnego rozpatrzenia, a tak to bierzemy
\(\displaystyle{ A= \frac{d}{1-\frac{q}{p}}}\)
i mamy
\(\displaystyle{ c_{n}=\frac{q}{p}c_{n-1}}\)
teraz łatwo już wyliczyć wartości wyrazów ciągu c, potem b i a
Atais
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 26 gru 2009, o 17:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 3 razy

Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Post autor: Atais »

Albo coś źle liczę, albo jestem niekumaty,
bardzo podobny sposób rozwiązania miałem w zeszycie, z tym że tam było

\(\displaystyle{ t_{n}=Bp^{n} - wyznaczamy

Bp^{n}=q*Bp^{n-1} + dp^{n} |: p^{n-1}

Bp=qB+d

B= {d}/(p-q)

(dla p \neq q)

Dla p=q

B=d}\)

(po wyprowadzeniu).

Nie ważne,
Twoją metodą też mi się coś sypie;

\(\displaystyle{ A= -3

c_{n}=(\frac{q}{n} )^{n} * c_{0} + (-3)}\)


// Z twojego wzoru...
I jak wyznaczam dalej to bn wyznacza mi sie od c0 i już w ogóle przestaje łapać...

Czy zatem mógłbyś mi to pokazać do końca ?
abc666

Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Post autor: abc666 »

Zadania to można także zrobić bardzo prostą metodą czynnika sumacyjnego.
Mamy
\(\displaystyle{ a_nx_n=b_nx_{n-1}+c_n}\)
gdzie \(\displaystyle{ x_n}\) to nasz ciąg, a pozostałe to jakieś inne ciągi. U nas
\(\displaystyle{ a_n=1 \\
b_n=-3 \\
c_n=-5\cdot 2^{n-1}}\)

Mnożymy stronami przez
\(\displaystyle{ s_n= \frac{a_{n-1}a_{n-2}...a_{1}}{b_nb_{n-1}...b_2}}\)
czyi u nas przez \(\displaystyle{ \left(- \frac{1}{3} \right) ^{n-1}}\)
Dostajemy
\(\displaystyle{ \left(- \frac{1}{3} \right) ^{n-1}x_n=\left(- \frac{1}{3} \right) ^{n-2}x_{n-1}-5\cdot \left(- \frac{2}{3} \right) ^{n-1}}\)
Teraz robimy podstawienie
\(\displaystyle{ W_n=\left(- \frac{1}{3} \right) ^{n-1}x_n}\)
i dostajemy
\(\displaystyle{ W_n=W_{n-1}-5\cdot \left(- \frac{2}{3} \right) ^{n-1}}\)
A rozwiązanie tego sprowadza się do policzenia sumy ciągu geometrycznego. Potem wracamy do podstawienia i mamy odpowiedź.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Post autor: Dumel »

no to ten konkretny przykład:
\(\displaystyle{ a_0=0}\)
\(\displaystyle{ a_n=-3a_{n-1}-5 \cdot 2^{n-1}}\)

\(\displaystyle{ b_0=0}\)
\(\displaystyle{ b_n= -\frac{3}{2}b_{n-1}- \frac{5}{2}}\)

dobieramy stałą \(\displaystyle{ A=-1}\) i:
\(\displaystyle{ c_0=1}\)
\(\displaystyle{ c_n= -\frac{3}{2}c_{n-1}}\)
więc:
\(\displaystyle{ c_n= (-\frac{3}{2})^n}\)
\(\displaystyle{ b_n= (-\frac{3}{2})^n-1}\)
\(\displaystyle{ a_n=(-3)^n-2^n}\)
PolGraphic
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 4 maja 2008, o 23:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź

Tożsamość rekurencyjna, I stopnia

Post autor: PolGraphic »

Atais - w metodzie z
\(\displaystyle{ wyznaczamy Bp^{n}=q*Bp^{n-1} + dp^{n} |: p^{n-1}}\)
miałeś identyczny błąd jak ja (pewnie błąd w tym samym dokumencie, skoro też Łódź, może PŁ, Matematyka Dyskretna?)

przecież po podzieleniu stronami przez \(\displaystyle{ p^{n-1}}\) otrzymujemy:
\(\displaystyle{ B= {dp}/(p-q)}\) a nie \(\displaystyle{ B= {d}/(p-q)}\)

Jeśli się jednak mylę, proszę o poprawienie.

Jakby co, mój temat masz tutaj:
https://matematyka.pl/post617420.htm#p617420
ODPOWIEDZ