Witam, proszę o pomoc z takimi zadaniami:
1. Uzasadnij, że liczba 18! jest podzielna przez 119, a nie jest podzielna przez 19.
2. Wyznacz wszystkie liczby naturalne n spełniające nierównośc \(\displaystyle{ {n \choose 3} + {n \choose 4} < {n+1 \choose 3}}\)
Nie mam już pomysłów na te zadania..
Pozdrawiam
silnia, symbol Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
silnia, symbol Newtona
1. \(\displaystyle{ 119 = 7*17}\), a 18! zawiera w sobie obie te liczby.
2. Podpowiedź:
\(\displaystyle{ {n \choose 3} = \frac {n(n-1)(n-2)}{1*2*3}}\)
\(\displaystyle{ {n \choose 4} = \frac {n(n-1)(n-2)(n-3)}{1*2*3*4}}\)
\(\displaystyle{ {n+1 \choose 3} = \frac {(n+1)n(n-1)}{1*2*3}}\)
2. Podpowiedź:
\(\displaystyle{ {n \choose 3} = \frac {n(n-1)(n-2)}{1*2*3}}\)
\(\displaystyle{ {n \choose 4} = \frac {n(n-1)(n-2)(n-3)}{1*2*3*4}}\)
\(\displaystyle{ {n+1 \choose 3} = \frac {(n+1)n(n-1)}{1*2*3}}\)