Witam, mam jakieś zaćmienie i nie mogę nic wymyślić :-p
Niech A oznacza dowolny 9-elementowy podzbiór zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,...,30\}}\) .
Pokazać (wykorzystując zsD), że w podzbiorze A istnieją dwa różne podzbiory 4-elementowe o tej samej sumie elementów.
Zasada szufladkowa - podzbiory
-
- Użytkownik
- Posty: 2000
- Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 202 razy
Zasada szufladkowa - podzbiory
mamy \(\displaystyle{ {9 \choose 4}}\)=126 podzbiorów. teraz super spostrzeżenie że każdy ma jakąś sumę elementów
suma może być równa co najwyżej \(\displaystyle{ 30+29+28+27=114}\)
dalej chyba wiadomo
suma może być równa co najwyżej \(\displaystyle{ 30+29+28+27=114}\)
dalej chyba wiadomo