Rozwiązania całkowite równania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
PieTrzaK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 10 gru 2009, o 22:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bstok

Rozwiązania całkowite równania

Post autor: PieTrzaK »

Witam
Mam problem z pewnym zapewne zadaniem.
\(\displaystyle{ x{1}+x{2}+x{3}+x{4}=12}\)

\(\displaystyle{ x{1} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x{2} \ge 2}\)
\(\displaystyle{ x{3} \ge 4}\)
\(\displaystyle{ x{4} \ge 0}\)

Podaj ilość rozwiązań całkowitych.

Znalazłem podpowiedzi jak zrobić takie zadania gdy mam po prostu podać ilość rozwiązań całkowitych bez określonych x-ów. Jak to jednak ugryźć w takim wypadku jak powyżej?
abc666

Rozwiązania całkowite równania

Post autor: abc666 »

Podstaw
\(\displaystyle{ t_{1}=x_{1}-2 \\
t_{2}=x_{2}-2 \\
t_{3}=x_{3}-4 \\
t_{4}=x_{4}}\)


wtedy dostaniesz równanie do rozwiązania w całkowitych nieujemnych.
ODPOWIEDZ