Pewna dzielnica ma 7-cio cyfrowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Majek.0707
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 7 gru 2009, o 16:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wroclaw

Pewna dzielnica ma 7-cio cyfrowe

Post autor: Majek.0707 »

a) Pewna dzielnica ma 7-cio cyfrowe numery telefonów zaczynające sie blokiem 548
Ile moze być maksymalnie numerów telefenów w tej dzielnicy ?

b) w przedziale kolejowym jest 8 miejsc. Na ile róznych sposobów może w nim zająć miejsca ośmiu pasażerów ?

c) Trzech uczniów ma wybrac po jednym temacie na referat sposród 10 tematów . Na ile sposobów mogą dokonac wyboru , przy założeniu , ze nie mogą wybrac tego samego tematu?
afugssa

Pewna dzielnica ma 7-cio cyfrowe

Post autor: afugssa »

a)\(\displaystyle{ 4!}\)

b)\(\displaystyle{ 8!}\)

c)\(\displaystyle{ {10 \choose 3} \cdot 3!=10 \cdot 9 \cdot 8}\)

Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Pinki1983
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 6 gru 2009, o 16:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 8 razy

Pewna dzielnica ma 7-cio cyfrowe

Post autor: Pinki1983 »

w Punkcie A będzie oczywiście \(\displaystyle{ 10^{4}}\) nie \(\displaystyle{ 4!}\)
afugssa

Pewna dzielnica ma 7-cio cyfrowe

Post autor: afugssa »

Pinki1983, dzięki za poprawienie... Cyferki mogą się powtarzać...
ODPOWIEDZ