Wybieranie 3 członków z grupy, przynajmniej 1 kobieta

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Wybieranie 3 członków z grupy, przynajmniej 1 kobieta

Post autor: vitar »

Witam,

mam takie ćwiczenie

"do klubu golfowego należy 20mężczyzn i 10kobiet. Członkowie klubu wybierają przewodniczącego, wiceprzewodniczącego i sekretarza. Na ile sposobów mogą dokonać wyboru, jeśli ma być wybrana przynajmniej 1 kobieta ?"

Nie wiem jak ująć przynajmniej jedną kobietę,

wdzięczny za pomoc/
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Wybieranie 3 członków z grupy, przynajmniej 1 kobieta

Post autor: mat_61 »

Przynajmniej jedna oznacza: jedna, dwie lub trzy.

Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego:
A' - nie będzie żadnej kobiety
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Wybieranie 3 członków z grupy, przynajmniej 1 kobieta

Post autor: mathematik18 »

\(\displaystyle{ {30\choose 3}=4060}\) - wybieramy 3 osoby z 30 osób. jezeli ma byc conajmniej jedna kobieta to zamiast rozpatrywac 3 przypadki gdzie jest jedna, dwie lub trzy kobiety, policzmy ze wsrod wybranych nie ma w ogóle kobiety i odejmijmy od tego co policzylem na początku, więc wtedy wybieramy 3 mężczyzn z 20 czyli \(\displaystyle{ {20\choose 3}=1140}\) i teraz \(\displaystyle{ 4060-1140=2920}\)
vitar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 136
Rejestracja: 7 gru 2008, o 13:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wnętrza ziemi
Podziękował: 16 razy

Wybieranie 3 członków z grupy, przynajmniej 1 kobieta

Post autor: vitar »

Witam,

niestety nie zgadza się z wynikami w odpowiedziach. Znalazłem kilka ciekawych rozwiązań na forum, najłatwiejsze to chyba post412093.htm?hilit=%20do%20klubu%20golfowego%20nale%C5%BCy%2020%20m%C4%99%C5%BCczyzn%20#p412093

pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź
mathematik18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 6 gru 2009, o 12:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 10 razy

Wybieranie 3 członków z grupy, przynajmniej 1 kobieta

Post autor: mathematik18 »

rzeczywiście mój błąd. skorzystalem z kombinacji a trzeba było policzyć na wariacje bez powtórzeń sorki
ODPOWIEDZ