liczby 6 cyfrowe

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Shameyka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 9 mar 2009, o 21:01
Płeć: Kobieta
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 20 razy

liczby 6 cyfrowe

Post autor: Shameyka »

Z cyfr 1,2,3,4,5,6,7,8 tworzymy liczby szesciocyfrowe. Ile mozna utworzyc takich liczb, w ktorych cyfra 1 wystepujeco najmniej 3 razy, a pozostale cyfry sa rozne miedzy soba?
Powinno wyjsc 7638.
Wilkołak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 256
Rejestracja: 24 mar 2007, o 14:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łomża / Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 46 razy

liczby 6 cyfrowe

Post autor: Wilkołak »

\(\displaystyle{ {6 \choose 3} \cdot 7^3 + {6 \choose 4} \cdot 7^2 + {6 \choose 5} \cdot 7 + {6 \choose 6}}\)

Co najmniej trzy jedynki to oznacza, że są 3, 4, 5 lub 6 jedynek.
3 jedynki: Wybieramy 3 z sześciu miejsc gdzie wstawimy jedynkę, a w pozostałe trzy miejsca upychamy dowolną z pozostałych siedmiu cyfr, dlatego jest: \(\displaystyle{ {6 \choose 3} \cdot 7 \cdot 7 \cdot 7}\)
Dla 4 i 5 jedynek analogicznie, a z 6 jedynek można stworzyć tylko jedną liczbę
ODPOWIEDZ