2 sumy i nierownosc z liczbami pierwszymi

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
patt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 gru 2009, o 01:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pl
Podziękował: 3 razy

2 sumy i nierownosc z liczbami pierwszymi

Post autor: patt »

Witam serdecznie!
Mam następujące zadania i bardzo proszę o wskazówki:

1. Obliczyć:
\(\displaystyle{ \sum_{k=1}^{ \infty } \frac{k^2}{2^k}}\)

2. Obliczyć:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{ {n \choose k} }{k+1}}\)

3. Udowodnić, że dla każdego \(\displaystyle{ n \in N}\):
\(\displaystyle{ p_n \le 2^{2^{n-1}}}\), gdzie \(\displaystyle{ p_n}\) oznacza n-tą liczbę pierwszą.

Z góry dziękuję za pomoc, bo już nie wiem, co z tym zrobić
abc666

2 sumy i nierownosc z liczbami pierwszymi

Post autor: abc666 »

\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^{n} \frac{ {n \choose k} }{k+1}=\sum_{k=0}^{n} \frac{ \frac{n!}{k!(n-k)!} }{k+1}=\sum_{k=0}^{n} \frac{ n! }{(k+1)!(n-k)!}= \frac{1}{n+1} \sum_{k=0}^{n} \frac{ (n+1)! }{(k+1)!(n+1-1-k)!}=\frac{1}{n+1} \sum_{k=0}^{n} \frac{ (n+1)! }{(k+1)!((n+1)-(k+1))!}=\frac{1}{n+1}\sum_{k=0}^{n} {n+1 \choose k+1}=...}\)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

2 sumy i nierownosc z liczbami pierwszymi

Post autor: Dumel »

w pierwszym metoda zaburzania
w trzecim twierdzenie Czebyszewa daje dużo lepsze (choć i tak słabe) oszacowanie
patt
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 7 gru 2009, o 01:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: pl
Podziękował: 3 razy

2 sumy i nierownosc z liczbami pierwszymi

Post autor: patt »

Dzięki wielkie za tak szybką odpowiedź. Poszły wszystkie
ODPOWIEDZ