Nierówność z kombinacjami

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Nierówność z kombinacjami

Post autor: marcin22 »

WItam, mam problem z uzyskaniem poprawnego wyniku w takiej nierówności:

\(\displaystyle{ {n \choose n-4} < {n \choose n-3}}\)
Zakładam że \(\displaystyle{ n \in N \wedge n \ge 4}\)

Wynik który mi wychodzi po przekształceniu do postaci:
\(\displaystyle{ \frac{-(3n-13)}{4(n-4)} < 0}\)

to zbiór pusty a powinno wyjść \(\displaystyle{ n \in}\) {4;5;6}

Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak zrobić tą nierówność?
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Nierówność z kombinacjami

Post autor: BettyBoo »

\(\displaystyle{ \frac{n!}{(n-4)!4!}<\frac{n!}{(n-3)!3!}\ \Leftrightarrow \ n!(n-4)!(n-3)3!<n!(n-4)!3!4\ \Leftrightarrow n-3<4\ \Leftrightarrow \ n<7}\)

co w połączeniu z założeniami daje Ci szukany wynik.

Pozdrawiam.
marcin22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 76
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 19:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 7 razy

Nierówność z kombinacjami

Post autor: marcin22 »

Ok dzięki u siebie też znalazłem już błąd tam w mianowniku dałem samo (n-4) lub (n-3) zamiast (n-4)!/(n-3)!

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ