dzieci w autobusie

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
niki123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 lis 2009, o 22:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

dzieci w autobusie

Post autor: niki123 »

Wśród sześciorga dzieci panstwa Kowalskich sa trojaczki i bliznieta. Dzieci w losowej kolejnosci wsiiadaja do autobusu. Jakie jest prawdopodobienstwo ze najpierw wsiada do autobusu trojaczki?
Goter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 293
Rejestracja: 22 lis 2008, o 18:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 85 razy

dzieci w autobusie

Post autor: Goter »

\(\displaystyle{ |\Omega|=6! = 720}\) - chyba nie trzeba większego komentarza
\(\displaystyle{ |A| = 3! \cdot 3! = 6 \cdot 6 = 36}\) najpierw trojaczki - mogą one ustawić się w dowolnej kolejności, a potem pozostałe dzieci, u nich również kolejność jest dowolna.

Ostatecznie mamy więc \(\displaystyle{ P(A)=\frac{36}{720} = \frac{1}{20}}\)
niki123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 17 lis 2009, o 22:21
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: polska

dzieci w autobusie

Post autor: niki123 »

Nie wiem jakim cudem ale wynik z odpowiedzi to 1/60
ODPOWIEDZ