liczby Bernoulliego

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
goska16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 8 paź 2009, o 17:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdańsk
Podziękował: 2 razy

liczby Bernoulliego

Post autor: goska16 »

Hej! Myślałam, że będzie to łatwe do znalezienia w necie, ale się takim nie okazało. Wiecie może jaka jak przedstawić liczby Bernoulliego za pomocą liczb Stirlinga wychodząc z następującej definicji liczb Bernoulliego:
\(\displaystyle{ \sum_{k=0}^n k^d = \frac{1}{d+1}\sum_{j=0}^d B_j \binom{d+1}{j}(n+1)^{d-j+1}}\)?
ODPOWIEDZ