Wyznaczenie stałej Eulera i równanie rekurencyjne

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
mazi_piotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 gru 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek Zdrój
Podziękował: 3 razy

Wyznaczenie stałej Eulera i równanie rekurencyjne

Post autor: mazi_piotrek »

zad. 1
Wyznacz samodzielnie stałą Eulera \(\displaystyle{ \gamma}\) z dokładnością do trzech miejsc po przecinku.

zad.2
Rozwiąż równanie rekurencyjne i zbadaj jego asymptotykę.
\(\displaystyle{ \begin{cases} T(0) = a\\T(n+1) = b \cdot T(n) + d\end{cases}}\)

Wskazówka: Zdefiniuj pomocniczą funkcję: \(\displaystyle{ t(n) = b^{-n}T(n)}\)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Wyznaczenie stałej Eulera i równanie rekurencyjne

Post autor: Dumel »

2.
\(\displaystyle{ t(n+1)=t(n)+ \frac{d}{b^{n+1}}}\)
chyba wiadomo co dalej
mazi_piotrek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 29 gru 2008, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lądek Zdrój
Podziękował: 3 razy

Wyznaczenie stałej Eulera i równanie rekurencyjne

Post autor: mazi_piotrek »

też do tego doszedłem, ale później jest ściana, może coś więcej?
proszę o pomoc
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Wyznaczenie stałej Eulera i równanie rekurencyjne

Post autor: Dumel »

to chyba już najłatwiejsza z możliwych postaci równania rekurencyjnego
jeśli ciągle nie widzisz rozwiązania to wypisz sobie kilka wyrazów i poczytaj co to jest ciąg geometryczny
ODPOWIEDZ