dyskretna - 2 ciekawe zadania

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
QlaSzpiegula
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 2 lis 2009, o 18:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

dyskretna - 2 ciekawe zadania

Post autor: QlaSzpiegula »

Mam problem ze zrobieniem tych zadań - doceniłbym rozwiązanie, pomoc, wskazówkę do któregokolwiek z nich.
1. Ile jest wyrazów złożonych z n - liter należących do 25- literowego alfabetu łacińskiego, zawierających parzystą liczbę liter a?
2. Ile nie krzyżujących się uścisków dłoni może wykonać jednocześnie n par osób siedzących przy okrągłym stole ?
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

dyskretna - 2 ciekawe zadania

Post autor: Zordon »

1. Alfabet ma 26 liter, dla 25 pewnie bedzie brzydki wzór jawny. Więc policze dla 26
\(\displaystyle{ a_n}\)- liczba takich ciągów n-elementowych
\(\displaystyle{ a_{n+1}}\) wyznaczamy tak: albo do ciągu n-el. o nieparzystej liczbie liter "a" dorzucamy kolejną, albo bierzemy taki o parzystej liczbie i dorzucamy nie "a"
\(\displaystyle{ a_{n+1}=(26^n-a_n)+25a_n=24a_n+26^n}\)

i jadymy z anihilatorami, albo od razu przewidujemy postać rozwiązania \(\displaystyle{ a_n=A24^n+B26^n}\) i liczymy \(\displaystyle{ A,B}\)


2. Wskazówka: gdy pewne dwie osoby się witają, to "dzielą stół na dwa mniejsze", w obrębie których inne osoby moga sie witać
Wskazówka2: liczby Catalana
syslo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 12 gru 2011, o 22:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

dyskretna - 2 ciekawe zadania

Post autor: syslo »

Alfabet łaciński ma jednak 25 liter.
Pytanie, której nie ma w nim litery,
a która występuje w alfabecie języka angielskiego?

mmsyslo
Awatar użytkownika
Zordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4977
Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 75 razy
Pomógł: 910 razy

dyskretna - 2 ciekawe zadania

Post autor: Zordon »

Niektóre źródła podają, że brakuje w nim litery "W". Jednak to jest kwestia umowna, jest wiele odmian alfabetu łacińskiego (co jest związane z jego ewolucją na przestrzeni kilku tysięcy lat), ja np. będę trzymał się takiej wersji:
ODPOWIEDZ