sumy zbiorów

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

sumy zbiorów

Post autor: Dumel »

\(\displaystyle{ A_1,A_2,...,A_{n+1}}\) to podzbiory zbioru \(\displaystyle{ \{1,2,...,n \}}\)
udowodnij ze istnieją rozłączne zbiory indeksów X i Y takie że
\(\displaystyle{ \bigcup_{i \in X}{}A_i=\bigcup_{i \in Y}{}A_i}\)
niby proste ale jakoś nie moge tego wykończyć :-/
Ostatnio zmieniony 22 lis 2009, o 20:20 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
klaustrofob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1984
Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inowrocław
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 607 razy

sumy zbiorów

Post autor: klaustrofob »

czy dany jest jeszcze jakiś warunek? bo idiotyczna odpowiedź brzmi \(\displaystyle{ X=Y=\emptyset}\)
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

sumy zbiorów

Post autor: Dumel »

oczywiście niepuste
ODPOWIEDZ