Witam
Mam problem z zadaniem:
Ile boków będzie miał wielokąt jeśli ma 20 przekątnych ?
Z jakiego wzoru muszę wyjść i jak obliczyć ?
Z góry dziękuję
Wielokąty i ich boki
-
- Użytkownik
- Posty: 1086
- Rejestracja: 22 paź 2009, o 19:37
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polen
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 306 razy
Wielokąty i ich boki
\(\displaystyle{ n>0}\)
\(\displaystyle{ 40=n^2-3n}\)
\(\displaystyle{ n^2-3n-40=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 169, \sqrt{\Delta}=13}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{3+13}{2} = 8}\)
\(\displaystyle{ 40=n^2-3n}\)
\(\displaystyle{ n^2-3n-40=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta = 169, \sqrt{\Delta}=13}\)
\(\displaystyle{ n= \frac{3+13}{2} = 8}\)