liczby, liczby i jeszcze raz liczby

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
paula1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

liczby, liczby i jeszcze raz liczby

Post autor: paula1566 »

Ze zbioru {1,2,3,4,5,6,7,8,9} losujemy kolejno bez zwracania 3 razy po jednej cyfrze i zapisujemy je w wylosowanej kolejności jako liczbę trzycyfrową, w której cyframi setek, dziesiątek i jedności są odpowiednio pierwsza, druga i trzecia z wylosowanych cyfr. Ile w ten sposób możemy otrzymać wszystkich:

a) liczb trzycyfrowych?
b) liczb trzycyfrowych podzielnych przez 5?
c) liczb trzycyfrowych parzystych?
d) liczb trzycyfrowych większych od 444?

Bardzo proszę o pomoc.
Fredi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 104
Rejestracja: 6 kwie 2008, o 14:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 31 razy
Pomógł: 16 razy

liczby, liczby i jeszcze raz liczby

Post autor: Fredi »

a) \(\displaystyle{ 9 \cdot 8 \cdot 7=504}\)
b) \(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 1=56}\)
c) \(\displaystyle{ 8 \cdot 7 \cdot 4=224}\)
d) \(\displaystyle{ 5 \cdot 7+5 \cdot 8 \cdot 7=315}\)
Awatar użytkownika
paula1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

liczby, liczby i jeszcze raz liczby

Post autor: paula1566 »

dzięki wielkie
ODPOWIEDZ