znajdź równanie charakterystyczne rekurencji
\(\displaystyle{ a _{n+2}=2a _{n+1}+ 2 \cdot lne ^{-1} \cdot a _{n}}\)
wszystko fajnie gdyby nie znów ta liczba lne... no i ma wyjść mi pierwiastek z delty ładnie;/
znajdź równanie charakterystyczne rekurencji
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POlska
- Podziękował: 10 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
znajdź równanie charakterystyczne rekurencji
Myślę, że \(\displaystyle{ lne^{-1}=-1}\) nie sprawia większysch problemów.
\(\displaystyle{ a_{n+2}=2a_{n+1}-2a_{n}}\)
Równanie charakterystyczne:
\(\displaystyle{ x^{2}=2x-2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2x+2=0}\).
\(\displaystyle{ a_{n+2}=2a_{n+1}-2a_{n}}\)
Równanie charakterystyczne:
\(\displaystyle{ x^{2}=2x-2}\)
\(\displaystyle{ x^{2}-2x+2=0}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POlska
- Podziękował: 10 razy
znajdź równanie charakterystyczne rekurencji
no właśnie sprawia... bo wtedy wychodzi delta ujemna a nie powinna...
-
- Użytkownik
- Posty: 163
- Rejestracja: 23 wrz 2009, o 17:33
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: POlska
- Podziękował: 10 razy
znajdź równanie charakterystyczne rekurencji
wiem ale czy później z liczb zespolonych da się wyliczyć szeregi?? bo właśnie mam poźniejwyliczyć szereg...