ile liczb można zapisać w takiej postaci?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
piotrek9299
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 14 paź 2008, o 09:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 78 razy

ile liczb można zapisać w takiej postaci?

Post autor: piotrek9299 »

Ile dodatnich liczb całkowitych można zapisać w postaci:
\(\displaystyle{ a_0+a_1 \cdot 3 +a_2 \cdot 3^2+a_3 \cdot 3^3+a_4 \cdot 3^4}\)
dla \(\displaystyle{ a_0,a_1,a_2,a_3,a_4 \in {-1,0,1}}\)
Lukasz_C747
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 394
Rejestracja: 5 maja 2007, o 22:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wieluń
Pomógł: 99 razy

ile liczb można zapisać w takiej postaci?

Post autor: Lukasz_C747 »

Zauważ, że pierwszy niezerowy współczynnik przy najwyższej potędze musi być zawsze 1 a nie -1, bo w funkcjach takiego typu zawsze będzie on większy nawet niż zsumowane wszystkie o niższej potędze. Zatem kolejno przyjmujemy współczynniki przy kolejnych potęgach równe 1, a wszystkie wyższe 0 i badamy liczbę kombinacji (która będzie równa liczbie wyrazów o niższej potędze podniesionej do 3 potęgi). Na koniec dodajemy do wyniku, żeby uwzględnić przypadek, gdy wszystkie współczynniki są równe 0. Razem to daje 3^4+3^3+3^2+3+1+1 kombinacji.
ODPOWIEDZ