Pewna dama...

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
Awatar użytkownika
paula1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

Pewna dama...

Post autor: paula1566 »

Pewna dama ma 5 różnych kapeluszy, 6 kolorowych spódniczek, 4 różne bluzki i 9 par różnych pantofli. Na ile sposobów może ubrać się ta dama zakładając bluzkę, spodnicę, kapelusz i pantofle?

Jeszcze jedno zadanko:)
mkb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 244
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 47 razy

Pewna dama...

Post autor: mkb »

Zakładając, że zawsze wybierze pantofle do pary, na \(\displaystyle{ 5 \cdot 6 \cdot 4 \cdot 9}\) sposobów.
Awatar użytkownika
paula1566
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 21 sie 2006, o 16:10
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: bydgoszcz
Podziękował: 3 razy

Pewna dama...

Post autor: paula1566 »

Dzięks
ODPOWIEDZ