W urnie znajduje się 5 kul białych, 3 czarne i 2 czerwone. Z urny wyjmujemy w sposób losowy jednocześnie cztery kule. Na ile sposobów można wylosować:
a) 2 kule białe, 1 czarną i 1 czerwoną?
b) 2 kule białe i 2 czerwone?
c) co najmniej 1 kulę czerwoną?
d) co najwyżej 1 kulę czerwoną?
Bardzo proszę o pomoc.
na ile sposobów można wylosowac?
- kriss16
- Użytkownik
- Posty: 20
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 19:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Inowrocław
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 4 razy
na ile sposobów można wylosowac?
a) \(\displaystyle{ C ^{2} _{5} * C ^{1} _{3} * C ^{1} _{2}=60}\)
b) \(\displaystyle{ C ^{2} _{5} * C ^{2} _{2}=10}\)
c) \(\displaystyle{ C ^{1} _{2} * C ^{3} _{9}=168}\)
d) \(\displaystyle{ C ^{1} _{2} * C ^{3} _{8} + C ^{4} _{8}=182}\)
b) \(\displaystyle{ C ^{2} _{5} * C ^{2} _{2}=10}\)
c) \(\displaystyle{ C ^{1} _{2} * C ^{3} _{9}=168}\)
d) \(\displaystyle{ C ^{1} _{2} * C ^{3} _{8} + C ^{4} _{8}=182}\)
na ile sposobów można wylosowac?
a teraz takie pytanie na ile sposobów można wylosować r-kul spośród takiej ilości kul jak w zadaniu, zakładamy ze kule różnią się jedynie kolorem