Wykaż, że zachodzi relacja nierówności:
\(\displaystyle{ {2n \choose 3} - {2n \choose n+1}* {n+1 \choose 3} < n^2-n}\)-- dzisiaj, o 00:45 --już sobie poradziłem:
\(\displaystyle{ {2n \choose 3} - {2n \choose n+1}* {n+1 \choose 3}= \frac{(2n)!}{3!}\left( \frac{1}{(2n-3)!} - \frac{1}{(n-1)!} \right) <0}\)
Wynika to z drugiego nawiasu
Wykaż, że zachodzi relacja
- hubertwojtowicz
- Użytkownik
- Posty: 269
- Rejestracja: 29 wrz 2008, o 16:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa\Słupsk
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 32 razy