Wzór Stirlinga - asymptotyka liczb

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jajokop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 9 lis 2009, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wzór Stirlinga - asymptotyka liczb

Post autor: jajokop »

A takie...
Korzystając ze wzoru Stirlinga wyznacz asymptotykę liczb \(\displaystyle{ {2n \choose n}}\). Opisz sposób.
rotka
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 24 lis 2009, o 00:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: katowice

Wzór Stirlinga - asymptotyka liczb

Post autor: rotka »

Mam do rozwiązania podobne zadanie dlatego podnoszę temat i proszę o wskazówki
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Wzór Stirlinga - asymptotyka liczb

Post autor: Dumel »

ale to przecież wystarczy do wzoru podstawić
jajokop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 9 lis 2009, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Wzór Stirlinga - asymptotyka liczb

Post autor: jajokop »

...ale jak?
wzór to \(\displaystyle{ n! \approx \left (\frac{n}{e} \right) ^{n} \sqrt{2 \pi n}}\)

Może ktoś nam to rozpisać?
Awatar użytkownika
93Michu93
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 222
Rejestracja: 2 sty 2013, o 19:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 25 razy

Wzór Stirlinga - asymptotyka liczb

Post autor: 93Michu93 »

Czy \(\displaystyle{ {2n \choose n} \approx 4 ^{n}\cdot \frac{1}{ \sqrt{ \pi n} }}\)?
ODPOWIEDZ