Dla jakich k liczba n do k jest największa?

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
jajokop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 9 lis 2009, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Dla jakich k liczba n do k jest największa?

Post autor: jajokop »

Witam
Da ktos radę?
Dla jakich k liczba \(\displaystyle{ {n \choose k}}\) jest największa? Uzasadnij!
BettyBoo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5356
Rejestracja: 10 kwie 2009, o 10:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gliwice
Pomógł: 1381 razy

Dla jakich k liczba n do k jest największa?

Post autor: BettyBoo »

Ponieważ są to współczynniki dwumianu Newtona, to największe wartości są dla "środkowych" k. Jeśli n jest parzyste, to dla k=n/2, a jeśli nieparzyste to dla k=(n+1)/2 oraz k=(n-1)/2.

Pozdrawiam,
jajokop
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 9 lis 2009, o 22:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 1 raz

Dla jakich k liczba n do k jest największa?

Post autor: jajokop »

Dziękuje i pozdrawiam
ODPOWIEDZ