Z urny, w której jest pięć kul ponumerowanych od 1 do 5, losujemy kolejno bez zwracania dwie kule.
Wypisz wyniki sprzyjające zdarzeniom:
A - za drugim razem wylosowano liczbę parzystą
B - iloczyn wylosowanych liczb jest równy 9
C - pierwsza wylosowana liczba jest mniejsza od drugiej
D - suma wylosowanych liczb jest liczbą pierwszą
Czy dobrze wypisałem te zbiory
\(\displaystyle{ A = { (1, 2) , (1, 4), (2,4), (3, 2), (3, 4), (4, 2), (5, 2), (5, 4) }}\)
\(\displaystyle{ B = { (3, 3) }}\)
\(\displaystyle{ C = { (1, 2), (1, 3), (1, 4), (1, 5), (2, 3), 2, 4), (2, 5), (3, 4), (3, 5), (4, 5) }}\)
\(\displaystyle{ D = { (1, 4), (2, 3), (2, 5), (3, 2), (3, 4), (4, 3), (5, 2) }}\)
Z urny, w której jest pięć kul ponumerowanych od 1 do 5, los
Z urny, w której jest pięć kul ponumerowanych od 1 do 5, los
Losujemy kolejno, bez zwracania, więc w B będzie zbiór pusty