1) Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\) spełniające równanie:
\(\displaystyle{ 2 \cdot {n \choose n-4}= {n+1 \choose n-3}}\)
2) Wyznacz wszystkie liczby naturalne \(\displaystyle{ n}\) spełniające nierówność:
\(\displaystyle{ {n \choose 3}+ {n \choose 4} < {n+1 \choose 3}}\)
3) Wykaż, że jeśli: \(\displaystyle{ k \in N, n \in N}\) i \(\displaystyle{ k<n}\), to:
\(\displaystyle{ {n \choose k} + {n \choose k+1}= {n+1 \choose k+1}}\)
4) Zbadaj monotoniczność ciągu \(\displaystyle{ ( a_{n})}\) o wyrazie ogólnym:
\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{(n+1)!-n!}{(n+1)!+n!}}\)
Zestaw zadań ze wzorem Newtona
-
- Użytkownik
- Posty: 1659
- Rejestracja: 12 lip 2009, o 10:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice/Rawa Maz.
- Podziękował: 8 razy
- Pomógł: 278 razy
Zestaw zadań ze wzorem Newtona
1) Rozpisz sobie to za pomocą wzoru. Skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ (n+1)!=n!*(n+1)}\)
w ten sposób trochę ci się poskraca
2)skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ {n \choose 3}+ {n \choose 4} = {n+1 \choose 4}}\)
4)\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{(n+1)!-n!}{(n+1)!+n!}= \frac{n!(n+1-1)}{n!(n+1+1)} = \frac{n}{n+2}}\)
Teraz to łatwiej wygląda
w ten sposób trochę ci się poskraca
2)skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ {n \choose 3}+ {n \choose 4} = {n+1 \choose 4}}\)
4)\(\displaystyle{ a_{n}= \frac{(n+1)!-n!}{(n+1)!+n!}= \frac{n!(n+1-1)}{n!(n+1+1)} = \frac{n}{n+2}}\)
Teraz to łatwiej wygląda
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
Zestaw zadań ze wzorem Newtona
Zostało jeszcze zadanie 3.
Zastosujemy prosty dowód kombinatoryczny. Rozważmy sobie pewien n+1-elementowy zbiór. Chcemy policzyc liczbę sposobów na jaka możemy wybrać jego k+1-elementowy podzbiór. Z jednej strony jest ot oczywiście \(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\). Sztucznie wyróznijmy teraz jeden element. Mamy dwa przypadki- albo go wybieramy i dobieramy jeszcze k elementów spośród pozostałych n, albo go nie wybieramy i wybieramy k+1 spośród n pozostałych. Po zsumowaniu otrzymamy drugą stronę dowodzonej równości.
Zastosujemy prosty dowód kombinatoryczny. Rozważmy sobie pewien n+1-elementowy zbiór. Chcemy policzyc liczbę sposobów na jaka możemy wybrać jego k+1-elementowy podzbiór. Z jednej strony jest ot oczywiście \(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\). Sztucznie wyróznijmy teraz jeden element. Mamy dwa przypadki- albo go wybieramy i dobieramy jeszcze k elementów spośród pozostałych n, albo go nie wybieramy i wybieramy k+1 spośród n pozostałych. Po zsumowaniu otrzymamy drugą stronę dowodzonej równości.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 1 paź 2008, o 15:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 2 razy
Zestaw zadań ze wzorem Newtona
2)skorzystaj z tego, że \(\displaystyle{ {n \choose 3}+ {n \choose 4} = {n+1 \choose 4}}\)
A skąd to ci się wzięło?
A skąd to ci się wzięło?
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 5 wrz 2009, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 33 razy
Zestaw zadań ze wzorem Newtona
Czytanie ze zrozumieniem.pawels pisze:
Zastosujemy prosty dowód kombinatoryczny. Rozważmy sobie pewien n+1-elementowy zbiór. Chcemy policzyc liczbę sposobów na jaka możemy wybrać jego k+1-elementowy podzbiór. Z jednej strony jest ot oczywiście \(\displaystyle{ {n+1\choose k+1}}\). Sztucznie wyróznijmy teraz jeden element. Mamy dwa przypadki- albo go wybieramy i dobieramy jeszcze k elementów spośród pozostałych n, albo go nie wybieramy i wybieramy k+1 spośród n pozostałych. Po zsumowaniu otrzymamy drugą stronę dowodzonej równości.