Problem z asymptotyka

Permutacje. Kombinacje. Wariacje. Rozmieszczanie kul w urnach. Silnie i symbole Newtona. Przeliczanie zbiorów. Funkcje tworzące. Teoria grafów.
ram22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z asymptotyka

Post autor: ram22 »

Prosiłbym o rozwiązanie takiego przykładu:
Uzasadnij, że
\(\displaystyle{ 5n+1=O(n)}\) lecz \(\displaystyle{ 5n+1 \neq o(n)}\)

Z góry bardzo dziękuje
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Problem z asymptotyka

Post autor: Dumel »

pierwsze: istnieje taka stała k (np \(\displaystyle{ k=6}\)) że \(\displaystyle{ 5n+1 \le kn}\) więc \(\displaystyle{ 5n+1=O(n)}\)
ram22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z asymptotyka

Post autor: ram22 »

I co musiałbym dalej z tym zrobić?
Dumel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2000
Rejestracja: 19 lut 2008, o 17:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stare Pole/Kraków
Podziękował: 60 razy
Pomógł: 202 razy

Problem z asymptotyka

Post autor: Dumel »

co Ty chcesz tu jeszcze robić? już zrobione
ram22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 14 lis 2009, o 15:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków

Problem z asymptotyka

Post autor: ram22 »

Prowadzacy u mnie zajecia przy takich przykladach rozpisywal sie na 3 tablice, stad moje zdziwienie :p
ODPOWIEDZ