oblicz
\(\displaystyle{ \frac{(n + 1)! - n!}{(n - 1)!}}\)
Oblicz, proste działanie z permutacji
-
- Użytkownik
- Posty: 195
- Rejestracja: 1 sty 2008, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wielkopolska
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 56 razy
Oblicz, proste działanie z permutacji
\(\displaystyle{ \frac{(n + 1)! - n!}{(n - 1)!} = \frac{(n-1)! \cdot n \cdot (n+1) - (n-1)! \cdot n}{(n-1)!} = n \cdot (n+1) - n = n^2}\)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- squash
- Użytkownik
- Posty: 132
- Rejestracja: 27 sie 2009, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 41 razy
- Pomógł: 1 raz
Oblicz, proste działanie z permutacji
dzięki Ci wielkie, właśnie amnezja nie boli, rozwala mnie to niby trzeba zauważyć jedną rzecz i po zadaniu, boszzz dzięki
-- 1 lis 2009, o 16:32 --
mam jeszcze jeden przykład
\(\displaystyle{ \frac{(n + 1)! \cdot (n - 1)!}{(n!) ^{2} }}\)
nie wie jakim sposobem go rozwalić
-- 1 lis 2009, o 16:32 --
mam jeszcze jeden przykład
\(\displaystyle{ \frac{(n + 1)! \cdot (n - 1)!}{(n!) ^{2} }}\)
nie wie jakim sposobem go rozwalić
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 wrz 2009, o 19:23
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 2 razy
Oblicz, proste działanie z permutacji
Rozwalasz tym samym sposobem, co przykład wyżej.
Rozpisz \(\displaystyle{ (n+1)!}\) i \(\displaystyle{ n!}\) tak, żeby uzyskać iloczyny, które będą miały czynnik \(\displaystyle{ (n-1)!}\). Potem skróć i po sprawie.
Rozpisz \(\displaystyle{ (n+1)!}\) i \(\displaystyle{ n!}\) tak, żeby uzyskać iloczyny, które będą miały czynnik \(\displaystyle{ (n-1)!}\). Potem skróć i po sprawie.