musze rozwiązać zadanie ze w turnieju bylo 10 meczy każdy z każdym ilu jest graczy ale nauczyciel kazał mi to zrobic wzorem n(n-1) i nie wiem jak mu pokazać ze wynikiem jest 5 graczy tym wzorem !
dziękuje i odwdzięczę się kliknięciem "pomógł na pewno
turniej szachowy sposobie rozwiazania
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
turniej szachowy sposobie rozwiazania
Wzór wynosi: \(\displaystyle{ m=\frac{n(n-1)}{2}}\), dlatego pewnie Ci nie wychodziło.
m - liczba meczów
n - liczba zawodników
Teraz wzorek działa - sprawdź
Pozdrawiam.
m - liczba meczów
n - liczba zawodników
Teraz wzorek działa - sprawdź
Pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 5 kwie 2006, o 14:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BDG
- Podziękował: 17 razy
turniej szachowy sposobie rozwiazania
no ale co mam wyliczyc n do kwadratu czy jak przeksztalcic 20=n(n-1) zeby dojsc do tego ze jest 5 uczestnikow
- mathX
- Użytkownik
- Posty: 648
- Rejestracja: 1 lis 2008, o 15:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 116 razy
turniej szachowy sposobie rozwiazania
No po prostu podstawiasz. Taki masz wzór. Ten, co podałeś wcześniej był błędny. Żeby do tego dojść to po \(\displaystyle{ m}\) wstaw liczbę meczów i przekształcając rozwiąż równanie kwadratowe:
\(\displaystyle{ 10=\frac{n(n-1)}{2} \Leftrightarrow 20=n^{2}-n \Leftrightarrow n^{2}-n-20=0}\)
\(\displaystyle{ 10=\frac{n(n-1)}{2} \Leftrightarrow 20=n^{2}-n \Leftrightarrow n^{2}-n-20=0}\)