Na ile sposobów mozna zapisać liczbe \(\displaystyle{ 10 000}\) za pomocą iloczynu trzech liczb naturalnych?
Iloczyny różniące się kolejnością czynników uważamy za rózne.
Prosiłbym o dokładne wyjaśnienie.
10 000 jako iloczyn trzech liczb
- Nex Vaclav Friedrich
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 9 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
10 000 jako iloczyn trzech liczb
\(\displaystyle{ 10000=2^5\cdot 5^5}\)
Czynniki będą postaci:
\(\displaystyle{ \left( 2^{a_1} \cdot 5^{b_1}\right) \cdot \left( 2^{a_2} \cdot 5^{b_2} \right)
\cdot \left( 2^{a_3} \cdot 5^{b_3} \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,b_1,b_2,b_3 \in \{ 0,1,2,3,4,5\}}\) oraz \(\displaystyle{ a_1+a_2+a_3=5, b_1+b_2+b_3=5}\).
Pytamy więc o ilość rozwiązań w danym zbiorze każdego z tych równań. Zgodnie ze znanym wzorem ta ilość to:
\(\displaystyle{ { 5+ 3-1 \choose 3-1} = 21}\)
zatem łączna ilość rozwiązań to \(\displaystyle{ 21^2=441}\) i taka właśnie jest liczba możliwych rozkładów.
Q.
Czynniki będą postaci:
\(\displaystyle{ \left( 2^{a_1} \cdot 5^{b_1}\right) \cdot \left( 2^{a_2} \cdot 5^{b_2} \right)
\cdot \left( 2^{a_3} \cdot 5^{b_3} \right)}\)
gdzie \(\displaystyle{ a_1,a_2,a_3,b_1,b_2,b_3 \in \{ 0,1,2,3,4,5\}}\) oraz \(\displaystyle{ a_1+a_2+a_3=5, b_1+b_2+b_3=5}\).
Pytamy więc o ilość rozwiązań w danym zbiorze każdego z tych równań. Zgodnie ze znanym wzorem ta ilość to:
\(\displaystyle{ { 5+ 3-1 \choose 3-1} = 21}\)
zatem łączna ilość rozwiązań to \(\displaystyle{ 21^2=441}\) i taka właśnie jest liczba możliwych rozkładów.
Q.
- Nex Vaclav Friedrich
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 15:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 9 razy