6.10
Twinky Winky ma trzy torebki: czerwoną, niebieską i żółtą. Do torebek zamierza włożyć cztery różne zdjęcia pani Ewy.
c)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w czerwonej torebce nie znalazło się żadne zdjęćie, a w niebieskiej i zółtej co najmniej jedno?
d)Na ile sposobów może rozmieścić zdjęcia tak, aby w każdej torebce znalazło się co najmniej jedno zdjęcie?
Proszę o pomoc i jak najmniejsze skróty myślowe, ponieważ chciałabym to w pełni zrozumieć, a przygotowuję się do klasówki.. Dzięki z góry!
Matura z matematyki 2010 - ... (Kiełbasy), kombinatoryka
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 19 paź 2009, o 11:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Sosnowiec
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 2 razy
Matura z matematyki 2010 - ... (Kiełbasy), kombinatoryka
c) \(\displaystyle{ C _{4} ^{3} \cdot C _{1} ^{1} +C _{4} ^{2} \cdot C _{2} ^{2} + C _{1} ^{1} \cdot C _{4} ^{3}}\)
To teraz sprostowanie. Jest tu suma 3 opcji. Gdy jedno jest w żółtej a reszta w niebieskiej, po dwa są w każdej, lub jest jedno w niebieskiej a reszta w żółtej. Po wyliczeniu powinien wyjść prawidłowy wynik. Oczywiście można to również wyliczyć na inne sposoby i nie twierdzę że ten jest najlepszy. Ale tak to można zapisać przy użyciu wzorów na kombinacje.-- 21 paź 2009, o 22:23 --Inne opcje masz napisane w odpowiedziach na końcu książki i dokładnie wyjaśnione. Na pewno lepiej tego nie zrobię więc weź i przeczytaj sobie co tam pisze
To teraz sprostowanie. Jest tu suma 3 opcji. Gdy jedno jest w żółtej a reszta w niebieskiej, po dwa są w każdej, lub jest jedno w niebieskiej a reszta w żółtej. Po wyliczeniu powinien wyjść prawidłowy wynik. Oczywiście można to również wyliczyć na inne sposoby i nie twierdzę że ten jest najlepszy. Ale tak to można zapisać przy użyciu wzorów na kombinacje.-- 21 paź 2009, o 22:23 --Inne opcje masz napisane w odpowiedziach na końcu książki i dokładnie wyjaśnione. Na pewno lepiej tego nie zrobię więc weź i przeczytaj sobie co tam pisze
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 21 paź 2009, o 21:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Cz-wa
- Podziękował: 1 raz
Matura z matematyki 2010 - ... (Kiełbasy), kombinatoryka
wiem czytałam.. ale jakoś to do mnie nie dotarło tak dobrze jak twoje i masz bardziej czytelny zapis w postaci kombinacji a nie poprostu: 2 ^{4} -2